Wat is beleggen?

Wat is beleggen dan eigenlijk en waarom zou u het doen? Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen. Garanties krijgt u niet, maar de kansen om door beleggen vermogen op te bouwen is aanzienlijk groter dan wanneer u uw geld op een spaarrekening bij uw bank zet. Dat kan u tegenwoordig zelfs geld kosten. U kunt beleggen door zelf aandelen te kopen en verkopen, u kunt ook kiezen voor beheerd beleggen. Specialisten doen dan het beleggingswerk waar u hopelijk de zoete vruchten van plukt.

Wat is beleggen dan precies?

Meer en meer mensen gaan beleggen in de hoop zo wat extra geld te verdienen. Een groep mensen doet dat voor de kortere termijn en met een bepaald doel voor ogen (bijvoorbeeld het kunnen betalen van de studie van de kinderen) anderen gokken op vermogensopbouw en kijken liever naar de langere termijn. Nu de rentes zo laag bij de banken zijn, zul je nooit rendement maken op het geld door het op een spaarrekening te zetten. Hoewel er risico’s aan kleven, is beleggen wel een manier waarop u daadwerkelijk leuk rendement op uw geld kunt maken. Het is overigens wel altijd belangrijk om alleen te beleggen met geld dat u echt kunt missen. Houd dus wel altijd een financiële buffer voor rampspoed bij u thuis.

Zelf beleggen of laat u uw beleggingen beheren?

Eigenlijk is het allemaal heel simpel. U kies voor een broker, opent een vaak gratis beleggingsrekening, stort geld en gaat zelf aandelen kopen en verkopen. Beleggen gaat dus niet zonder de steun van brokers ook wel makelaars genoemd. Beleggen is dus ook weten wat de brokers aan beheer- en transactiekosten rekenen. Die kosten gaan af van de winst die je met de handel in aandelen maakt. Zaak dus die broker te kiezen die aantrekkelijke prijzen hanteert, al spelen uiteraard meer factoren een rol bij het kiezen van de juiste makelaar.

Brokers gaan voor u aan slag

Het antwoord op de vraag wat is beleggen kan echter ook beleggen in beheer zijn. In dat geval geeft u een richting aan en bepaalt u de risicomarge die u bereid bent te nemen. Vervolgens gaan de brokers voor u aan de slag. In dat geval is beleggen dus iets wat u zelf geen tijd en energie kost. U ziet wel wat de specialisten doen en enige kennis van zaken is dan ook niet echt belangrijk.

Doe zoveel mogelijk kennis op

Uitleggen wat bekeggen is, is niet zo moeilijk. Dat kan het handelen in aandelen echter wel zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om zoveel mogelijk kennis op te doen, voor u daadwerkelijk begin met beleggen. Elders op deze website vindt u al heel veel informatie over de beste beleggingen, de goedkoopste belegging en de beschikbare brokers en bijvoorbeeld ook over beleggen in vastgoed. Zorg dat u weet waarover u praat. Kennis is macht op de beursvloer.

Niet alleen voor de rijken der aarde

Beleggen is in elk geval niet alleen voorbehouden aan de rijken der aarde. Integendeel. Al voor een klein bedrag kunt u beleggen en een leuk rendement maken op uw geld. Vergeet nooit de risico’s die er zijn en vergeet ook de kosten niet. Check bovendien altijd de informatie op deze website Dan is de kans reëel dat u uw vermogen kunt vergroten door te gaan beleggen.

Kasper de Wijs, expert Beleggen
Laatste berichten van Kasper de Wijs, expert Beleggen (alles zien)