Obligaties

beleggen in obligatiesBent u nieuwsgierig naar wat u met uw eigen vermogen kunt doen? Wilt u een deel van het spaargeld op uw bankrekening inzetten voor nuttige zaken en uw vermogen hierdoor zien groeien? Dan is beleggen in aandelen zeker iets voor u. Maar wist u dat er meerdere manieren zijn waarop u het geld kunt beleggen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van obligaties. In dit artikel leest u meer over wat obligaties precies zijn, welke voor- en nadelen er aan obligaties zitten. Verder leest u meer over de mogelijkheden tot het vergelijken van verschillende aanbieders en het openen van een rekening via Beleggenvergelijken.be.

Starten met obligaties kopen? Vergelijk aanbieders:

Aanbieder Info  
Etoro vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, crypto en meer
Beleggen vergelijken Geen commissie of beheerkosten!
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!
of direct starten
DEGIRO vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, beleggingsfonden, opties, futures en meer
Beleggen vergelijken Ongekend lage tarieven
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!
of direct startenBeleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Goedkoop Beleggen in aandelen, opties en futures
Beleggen vergelijken Nieuwe goedkoopste broker van België
Beleggen vergelijken Gratis informatiepakket aanvragen
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen en ETF
Beleggen vergelijken Mobiel beleggen zonder commissie!
Beleggen vergelijken Start nu en ontvang een Gratis aandeel!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Beleggen vergelijken Laten beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggen vergelijken Geen instap-en uitstapkosten
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Mozzeno beleggen investeren Beleggen vergelijken Zelf beleggen & investeren
Beleggen vergelijken Beleggen in persoonlijke leningen en vastgoedprojecten
Beleggen vergelijken Gratis en vrijblijvend account aanmaken
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn het beste te omschrijven als leningen aan de overheid of een bedrijf. Zowel de overheid als ondernemers hebben geld nodig om de groei van hun bedrijven of projecten te kunnen financieren. Wanneer u graag geld wilt investeren of beleggen, kunt u ervoor kiezen om obligaties te kopen. Een obligatie van de overheid wordt in de volksmond ook wel ‘staatsbons’ genoemd. Dit is het geld wat de overheid bij haar burgers ophaalt in de vorm van obligaties. Wanneer bedrijven een obligatie uitgeven, heet dit een bedrijfsobligatie. De overheid of het bedrijf waar u in heeft geïnvesteerd, dient het geleende geld van u binnen een bepaalde termijn terug te betalen. Ook ontvangt u op bepaalde momenten rentevergoeding.

Wist u dat er speciale obligatiefondsen bestaan? Deze fondsen beleggen in meerdere partijen tegelijk, zowel in bedrijven als in de overheid. Wanneer u graag met kleinere bedragen wilt beginnen, kunt u bij een obligatiefonds terecht met een wat kleiner budget. Doordat er professionals mee gemoeid zijn, de zogenaamde fondsbeheerders, heeft u grote kans van slagen op het moment dat u uw geld via een obligatiefonds belegd.

Wat zijn de voor- en nadelen van obligaties

Obligaties beschikken over voor- en nadelen. U wilt natuurlijk dat het geld wat u uitleent, meer waard wordt en u de rente die u ontvangt bij uw eigen vermogen kunt steken. De beste belegging zorgt er immers voor dat uw vermogen toeneemt, zonder dat u daar veel moeite voor dient te doen. Het grootste voordeel van investeren in obligaties is het feit dat dit een vast rendement heeft. Vaak weet u al wat u er jaarlijks aan kunt verdienen, voor u de obligatie daadwerkelijk aanschaft. Daarnaast is kapitalisatie mogelijk, dit betekend dat het rendement wat u opbouwt, direct aan uw totaalbedrag in de obligatie wordt gekoppeld. U hoeft een obligatie daarom veel minder aandacht te geven dan een aandeel. Als laatste zorgt het kopen van obligaties voor extra zekerheid op het moment dat u het geld verschillend belegd. Zo wedt u in ieder geval niet op één paard.

Vergeet niet dat er altijd risico’s kleven aan het beleggen van uw geld in welke vorm dan ook. Een nadeel van een obligatie is de kans dat een bedrijf waar u het geld aan uitleent, failliet gaat. U komt dan in een lange rij schuldeisers terecht en het is lastig om uw geld dan te recupereren. Daarnaast kan het zo zijn dat het bedrijf of de overheid ervoor kiest om de obligaties vervroegd terug te betalen. U krijgt dan het totaalbedrag en de opgebouwde interesten teruggestort, maar dit kan ervoor zorgen dat het een hogere coupon met zich meebrengt.

Op Beleggenvergelijken.be leest u alles over beleggen

Wanneer u erover nadenkt om te gaan beleggen en obligaties wilt kopen, is het vanzelfsprekend plezant om eerst meer informatie in te winnen. Houd er rekening mee dat beleggen nooit zonder financieel risico zal zijn. Via Beleggenvergelijken.be willen wij u meer vertellen over wat beleggen precies inhoudt. Op onze website kunt u makkelijk en snel vergelijkingen maken tussen de verschillende manieren waarop u uw geld kunt beleggen. Ook vindt u bij ons een overzicht terug om verschillende aanbieders op de markt te leren kennen en te vergelijken. Op Beleggenvergelijken.be kunt u direct een informatiepakket aanvragen of een rekening openen, wanneer u weet met welke broker of partij u graag wilt samenwerken.