Obligaties

beleggen in obligatiesBent u nieuwsgierig naar wat u met uw eigen vermogen kunt doen? Wilt u een deel van het spaargeld op uw bankrekening inzetten voor nuttige zaken en uw vermogen hierdoor zien groeien? Dan is beleggen in aandelen zeker iets voor u. Maar wist u dat er meerdere manieren zijn waarop u het geld kunt beleggen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van obligaties. In dit artikel leest u meer over wat obligaties precies zijn, welke voor- en nadelen er aan obligaties zitten. Verder leest u meer over de mogelijkheden tot het vergelijken van verschillende aanbieders en het openen van een rekening via Beleggenvergelijken.be.

Starten met obligaties kopen? Vergelijk aanbieders:

Aanbieder Info

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Gratis Beleggen in Amerikaanse Aandelen ( NYSE & NASDAQ) en Opties
Beleggen vergelijken Ervaren broker die gratis beleggen mogelijk maakt. Start met beleggen in Amerikaanse aandelen en betaal € 0,- aan commissie en geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of beheerskosten!
Beleggen vergelijken Probeer Gratis & Vrijblijvend te beleggen met een Demo account >
Freedom24 BeleggenActie: Gratis tot 20 Aandelen cadeau!
Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in Aandelen, ETF en Opties in de 15 Grootste beurzen van Europa, Amerika en Azië
Beleggen vergelijken Geen minimale inleg: beleg al vanaf € 0,01
Beleggen vergelijken Meer dan 400.000 beleggers vertrouwen al op Freedom24
Beleggen vergelijken Open eenvoudig een rekening >
Etoro vergelijken


Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, crypto en meer
Beleggen vergelijken Geen commissie of beheerkosten!
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Saxo bank beleggen vergelijken


Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleg in aandelen op de BEL20, NASDAQ en andere beurzen wereldwijd met Saxo Bank, voorheen Binck.
Beleggen vergelijken Tot 70% goedkoper dan bij andere brokers
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
easybroker vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleg in meer dan 100 beurzen in 30 landen met lage tarieven
Beleggen vergelijken Gemakkelijk beleggen voor iedereen
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Medirect bank Beleggen vergelijken Laten beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggen vergelijken Geen instap-en uitstapkosten
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Mozzeno beleggen investeren Beleggen vergelijken Zelf beleggen & investeren
Beleggen vergelijken Beleggen in persoonlijke leningen en vastgoedprojecten
Beleggen vergelijken Gratis en vrijblijvend account aanmaken
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
DEGIRO vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, beleggingsfonden, ETF, opties, futures en meer. Betaal € 0,- commissie voor Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie.
Beleggen vergelijken Ongekend lage tarieven
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's. Uw inleg kan meer, maar ook minder waard worden.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn het beste te omschrijven als leningen aan de overheid of een bedrijf. Zowel de overheid als ondernemers hebben geld nodig om de groei van hun bedrijven of projecten te kunnen financieren. Wanneer u graag geld wilt investeren of beleggen, kunt u ervoor kiezen om obligaties te kopen. Een obligatie van de overheid wordt in de volksmond ook wel ‘staatsbons’ genoemd. Dit is het geld wat de overheid bij haar burgers ophaalt in de vorm van obligaties. Wanneer bedrijven een obligatie uitgeven, heet dit een bedrijfsobligatie. De overheid of het bedrijf waar u in heeft geïnvesteerd, dient het geleende geld van u binnen een bepaalde termijn terug te betalen. Ook ontvangt u op bepaalde momenten rentevergoeding.

Wist u dat er speciale obligatiefondsen bestaan? Deze fondsen beleggen in meerdere partijen tegelijk, zowel in bedrijven als in de overheid. Wanneer u graag met kleinere bedragen wilt beginnen, kunt u bij een obligatiefonds terecht met een wat kleiner budget. Doordat er professionals mee gemoeid zijn, de zogenaamde fondsbeheerders, heeft u grote kans van slagen op het moment dat u uw geld via een obligatiefonds belegd.

Wat zijn de voor- en nadelen van obligaties

Obligaties beschikken over voor- en nadelen. U wilt natuurlijk dat het geld wat u uitleent, meer waard wordt en u de rente die u ontvangt bij uw eigen vermogen kunt steken. De beste belegging zorgt er immers voor dat uw vermogen toeneemt, zonder dat u daar veel moeite voor dient te doen. Het grootste voordeel van investeren in obligaties is het feit dat dit een vast rendement heeft. Vaak weet u al wat u er jaarlijks aan kunt verdienen, voor u de obligatie daadwerkelijk aanschaft. Daarnaast is kapitalisatie mogelijk, dit betekend dat het rendement wat u opbouwt, direct aan uw totaalbedrag in de obligatie wordt gekoppeld. U hoeft een obligatie daarom veel minder aandacht te geven dan een aandeel. Als laatste zorgt het kopen van obligaties voor extra zekerheid op het moment dat u het geld verschillend belegd. Zo wedt u in ieder geval niet op één paard.

Vergeet niet dat er altijd risico’s kleven aan het beleggen van uw geld in welke vorm dan ook. Een nadeel van een obligatie is de kans dat een bedrijf waar u het geld aan uitleent, failliet gaat. U komt dan in een lange rij schuldeisers terecht en het is lastig om uw geld dan te recupereren. Daarnaast kan het zo zijn dat het bedrijf of de overheid ervoor kiest om de obligaties vervroegd terug te betalen. U krijgt dan het totaalbedrag en de opgebouwde interesten teruggestort, maar dit kan ervoor zorgen dat het een hogere coupon met zich meebrengt.

Op Beleggenvergelijken.be leest u alles over beleggen

Wanneer u erover nadenkt om te gaan beleggen en obligaties wilt kopen, is het vanzelfsprekend plezant om eerst meer informatie in te winnen. Houd er rekening mee dat beleggen nooit zonder financieel risico zal zijn. Via Beleggenvergelijken.be willen wij u meer vertellen over wat beleggen precies inhoudt. Op onze website kunt u makkelijk en snel vergelijkingen maken tussen de verschillende manieren waarop u uw geld kunt beleggen. Ook vindt u bij ons een overzicht terug om verschillende aanbieders op de markt te leren kennen en te vergelijken. Op Beleggenvergelijken.be kunt u direct een informatiepakket aanvragen of een rekening openen, wanneer u weet met welke broker of partij u graag wilt samenwerken.

 

Kasper de Wijs, expert Beleggen
Laatste berichten van Kasper de Wijs, expert Beleggen (alles zien)