BEL 20 koers

De BEL 20 koers is de leidende aandelenindex voor Euronext Brussel. De aandelenindex bestaat uit maximaal twintig aandelen. Deze twintig worden door de marktautoriteiten van Euronext gekozen, op basis van een aantal vastgestelde criteria. Een daarvan is dat er sprake moet zijn van een hoge totale marktkapitalisatie.

Aanbieder Info  Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Goedkoop Beleggen in aandelen, opties en futures
Beleggen vergelijken Nieuwe goedkoopste broker van België
Beleggen vergelijken Gratis informatiepakket aanvragen
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Etoro vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, crypto en meer
Beleggen vergelijken Geen commissie of beheerkosten!
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!
of direct starten
Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen en ETF
Beleggen vergelijken Mobiel beleggen zonder commissie!
Beleggen vergelijken Start nu en ontvang een Gratis aandeel!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
DEGIRO vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, beleggingsfonden, opties, futures en meer
Beleggen vergelijken Ongekend lage tarieven
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!
of direct starten
Beleggen vergelijken Laten beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggen vergelijken Geen instap-en uitstapkosten
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Mozzeno beleggen investeren Beleggen vergelijken Zelf beleggen & investeren
Beleggen vergelijken Beleggen in persoonlijke leningen en vastgoedprojecten
Beleggen vergelijken Gratis en vrijblijvend account aanmaken
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

BEL 20 koers gerangschikt volgens de vrije marktkapitalisatie

De BEL 20 koers wordt vervolgens gerangschikt volgens de vrije marktkapitalisatie. Als de aandelen gewogen worden, dan wordt een onderneming afgekapt op een maximale bijdrage van 12 procent aan de BEL 20. Behalve de marktkapitalisatie gelden nog andere criteria zoals bijvoorbeeld de liquiditeit en de verhandelbaarheid van een aandeel. De BEL 20 startte in 1991, de berekening van de index vindt plaats sinds 30 december 1990.

Neem altijd eerst een kijkje op beleggenvergelijken.be

Als jij je in de beleggingswereld wilt bewegen en wel op een manier die de kans op een leuk rendement vergroot, dan kun jij je voordeel doen met de informatie die je hier op beleggenvergelijken.be kunt vinden. Je krijgt er in elk geval allerhande tips over de beste beleggingen, over goedkoop beleggen en kom je ook meer te weten over de Belgische brokers. Tenslotte vind je ook nog informatie over beleggen in vastgoed, iets dat ook alk erg interessant kan zijn.

Plus twee reserves

De BEL 20 koers wordt elk jaar opnieuw in maart aangepast. Ook moet er steeds een reservelijst beschikbaar te zijn met daarop tenminste twee bedrijven. Die reserves dienen op elk moment een aandeel van de lijst te kunnen vervangen als die bij wijze van spreken door een overname van de lijst verdwijnt. De BEL 20 koers kan ook op kwartaalbasis aangepast worden. Is er sprake van een verandering, dan gaan die altijd in op de derde vrijdag van maart, juni, september en december.

Banksector, zorgsector en chemie maken de dienst uit

Wie kijkt naar de BEL 20, die ziet dat vaak de banksector het grootste aandeel heeft in de index, vaak schommelt het percentage rond de 20 procent. De gezondheidszorg is vaak als tweede sector en de chemie maakt de top 3 compleet. Kijken we naar de huidige lijst (juni 2021) dan wordt die ingevuld door AB InBev, Ackermans & v.H, Aedificia, Ageas, Aperam, arGEN-X, Cofinimmo, Colruyt, Elia, Galapagos, GBL, KBC Group, Melexis, Proximus, Sofina, Solvay, Telenet Group, UCB, Umicore en WDP.

Graadmeter voor het economische klimaat

De BEL 20 is dus de Belgische hoofdindex. Bovendien wordt het gezien als de belangrijkste graadmeter van het economische klimaat in Brussel en België. Je kunt dus veel van deze lijst aflezen. Meer dan alleen de waarde van de twintig aandelen in elk geval. Daarom wordt altijd met interesse gekeken naar de BEL 20.

Free float belangrijk vanaf het jaar 2000

De BEL 20 beleefde vanaf de start al talloze hoogte- en dieptepunten. Ook vonden er verschillende wijzigingen plaats. Zeker is dat de BEL 20 op 18 maart 1991 startte op 1000 punten. In 1999 stond de BEL 20 op recordhoogte met 3681.92 punten. Verder werden in december 2000 nieuwe regels van Euronext doorgevoerd voor de samenstelling van de BEL 20. Vanaf dat moment werd rekening gehouden met de free float. Dat is het vrij te verhandelen deel van het kapitaal van elk aandeel.

Wat is de Bel 20 koers?

De BEL 20 koers geldt als de leidende aandelen index van de Euronext in Brussel. De index bestaat uit maximaal twintig aandelen die op basis van een aantal criteria gekozen worden.

Wordt de BEL 20 geïndexeerd?

Ja, de index wordt jaarlijks geïndexeerd en er is steeds sprake van een reservelijst met daarop tenminste twee reserves. Dit als bijvoorbeeld na een overname een aandeel uit de index verdwijnt. Op deze website vind je een lijst met de aandelen die thans de BEL 20 vormen.

Welke informatie vind je nog meer op beleggenvergelijken.be?

Op deze website vind je informatie over de beste en goedkoopste beleggingen, de brokers en ook over investeren in vastgoed. Want ook dat kan interessant zijn.