BEL 20 koers

De BEL 20 koers is de leidende aandelenindex voor Euronext Brussel. De aandelenindex bestaat uit maximaal twintig aandelen. Deze twintig worden door de marktautoriteiten van Euronext gekozen, op basis van een aantal vastgestelde criteria. Een daarvan is dat er sprake moet zijn van een hoge totale marktkapitalisatie.

Aanbieder Info
Freedom24 BeleggenBeleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in Aandelen, ETF en Opties in de 15 Grootste beurzen van Europa, Amerika en Azië
Beleggen vergelijken Geen minimale inleg: beleg al vanaf € 0,01
Beleggen vergelijken Meer dan 400.000 beleggers vertrouwen al op Freedom24
Beleggen vergelijken Open eenvoudig een rekening >

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Gratis Beleggen in Amerikaanse Aandelen ( NYSE & NASDAQ) en Opties
Beleggen vergelijken Ervaren broker die gratis beleggen mogelijk maakt. Start met beleggen in Amerikaanse aandelen en betaal € 0,- aan commissie en geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of beheerskosten!
Beleggen vergelijken Probeer Gratis & Vrijblijvend te beleggen met een Demo account >
Etoro vergelijken


Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, crypto en meer
Beleggen vergelijken Geen commissie of beheerkosten!
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Saxo bank beleggen vergelijken


Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleg in aandelen op de BEL20, NASDAQ en andere beurzen wereldwijd met Saxo Bank, voorheen Binck.
Beleggen vergelijken Tot 70% goedkoper dan bij andere brokers
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
easybroker vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleg in meer dan 100 beurzen in 30 landen met lage tarieven
Beleggen vergelijken Gemakkelijk beleggen voor iedereen
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Medirect bank Beleggen vergelijken Laten beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggen vergelijken Geen instap-en uitstapkosten
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Mozzeno beleggen investeren Beleggen vergelijken Zelf beleggen & investeren
Beleggen vergelijken Beleggen in persoonlijke leningen en vastgoedprojecten
Beleggen vergelijken Gratis en vrijblijvend account aanmaken
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
DEGIRO vergelijken

Beleggen vergelijken Zelf beleggen
Beleggen vergelijken Beleggen in aandelen, beleggingsfonden, ETF, opties, futures en meer. Betaal € 0,- commissie voor Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie.
Beleggen vergelijken Ongekend lage tarieven
Beleggen vergelijken Open gratis rekening
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's. Uw inleg kan meer, maar ook minder waard worden.

BEL 20 koers gerangschikt volgens de vrije marktkapitalisatie

De BEL 20 koers wordt vervolgens gerangschikt volgens de vrije marktkapitalisatie. Als de aandelen gewogen worden, dan wordt een onderneming afgekapt op een maximale bijdrage van 12 procent aan de BEL 20. Behalve de marktkapitalisatie gelden nog andere criteria zoals bijvoorbeeld de liquiditeit en de verhandelbaarheid van een aandeel. De BEL 20 startte in 1991, de berekening van de index vindt plaats sinds 30 december 1990.

Neem altijd eerst een kijkje op beleggenvergelijken.be

Als jij je in de beleggingswereld wilt bewegen en wel op een manier die de kans op een leuk rendement vergroot, dan kun jij je voordeel doen met de informatie die je hier op beleggenvergelijken.be kunt vinden. Je krijgt er in elk geval allerhande tips over de beste beleggingen, over goedkoop beleggen en kom je ook meer te weten over de Belgische brokers. Tenslotte vind je ook nog informatie over beleggen in vastgoed, iets dat ook alk erg interessant kan zijn.

Plus twee reserves

De BEL 20 koers wordt elk jaar opnieuw in maart aangepast. Ook moet er steeds een reservelijst beschikbaar te zijn met daarop tenminste twee bedrijven. Die reserves dienen op elk moment een aandeel van de lijst te kunnen vervangen als die bij wijze van spreken door een overname van de lijst verdwijnt. De BEL 20 koers kan ook op kwartaalbasis aangepast worden. Is er sprake van een verandering, dan gaan die altijd in op de derde vrijdag van maart, juni, september en december.

Banksector, zorgsector en chemie maken de dienst uit

Wie kijkt naar de BEL 20, die ziet dat vaak de banksector het grootste aandeel heeft in de index, vaak schommelt het percentage rond de 20 procent. De gezondheidszorg is vaak als tweede sector en de chemie maakt de top 3 compleet. Kijken we naar de huidige lijst (juni 2021) dan wordt die ingevuld door AB InBev, Ackermans & v.H, Aedificia, Ageas, Aperam, arGEN-X, Cofinimmo, Colruyt, Elia, Galapagos, GBL, KBC Group, Melexis, Proximus, Sofina, Solvay, Telenet Group, UCB, Umicore en WDP.

Graadmeter voor het economische klimaat

De BEL 20 is dus de Belgische hoofdindex. Bovendien wordt het gezien als de belangrijkste graadmeter van het economische klimaat in Brussel en België. Je kunt dus veel van deze lijst aflezen. Meer dan alleen de waarde van de twintig aandelen in elk geval. Daarom wordt altijd met interesse gekeken naar de BEL 20.

Free float belangrijk vanaf het jaar 2000

De BEL 20 beleefde vanaf de start al talloze hoogte- en dieptepunten. Ook vonden er verschillende wijzigingen plaats. Zeker is dat de BEL 20 op 18 maart 1991 startte op 1000 punten. In 1999 stond de BEL 20 op recordhoogte met 3681.92 punten. Verder werden in december 2000 nieuwe regels van Euronext doorgevoerd voor de samenstelling van de BEL 20. Vanaf dat moment werd rekening gehouden met de free float. Dat is het vrij te verhandelen deel van het kapitaal van elk aandeel.

Wat is de Bel 20 koers?

De BEL 20 koers geldt als de leidende aandelen index van de Euronext in Brussel. De index bestaat uit maximaal twintig aandelen die op basis van een aantal criteria gekozen worden.

Wordt de BEL 20 geïndexeerd?

Ja, de index wordt jaarlijks geïndexeerd en er is steeds sprake van een reservelijst met daarop tenminste twee reserves. Dit als bijvoorbeeld na een overname een aandeel uit de index verdwijnt. Op deze website vind je een lijst met de aandelen die thans de BEL 20 vormen.

Welke informatie vind je nog meer op beleggenvergelijken.be?

Op deze website vind je informatie over de beste en goedkoopste beleggingen, de brokers en ook over investeren in vastgoed. Want ook dat kan interessant zijn.

Kasper de Wijs, expert Beleggen
Laatste berichten van Kasper de Wijs, expert Beleggen (alles zien)